Srovnání: tapes versus bindery

Jsou lepší tapes, nebo bindery?

Máte velké poprsí a chcete ho schovat? Nejspíš ano, pokud jste zavítali*y na tuto stránku. V takovém případě nejspíš budete řešit dilema, jestli jít do tzv. tapes, nebo binderů. Jaké mají výhody a nevýhody? Rozeberme si obě pomůcky krok po kroku:

binder-vs-tapes

1. Škrcení a jiné nepohodlí

Každý*á z nás má jiné tělo, tudíž i jiné preference, nicméně tady určitě tapes zvítězí nad bindery – jednoduše proto, že bindery fungují tak trochu jako korzety a celou svou plochou stahují celé tělo. Tejpou si ale na celou hruď nepřipevníte, už jenom proto, že to ani není bezpečné.

Výsledek: 1 bod pro tapes.

2. Plavání

Co si budeme povídat, vodní hrátky jsou pro trans* lidi občas problém, protože ne každá trans* osoba má odvahu chodit na pláž mezi ostatní a řešit nepříjemné pohledy okolí (nebo horší reakce). Potřebujeme-li schovat prsa, je nejlepší řešení je přelepit, protože pak se můžeme v klidu vykoupat. Je vám lépe v binderu? DYKKA binder zvládne vodu s přehledem. 

Výsledek: 1 bod pro tapes.

3. Efekt zmenšení

Na stažení většího poprsí je potřeba vynaložit více materiálu, v čemž má výhodu binder – natáhnete ho na sebe a hned vidíte změnu. Tapes vám tento efekt s velkou pravděpodobností nezaručí, tedy snad jedině v případě, že byste se jimi oblepili*y, ale, jak už jsme si řekli*y předem, tuhle variantu opravdu zkoušet nechcete.

Výsledek: 1 bod pro bindery.

4. Výdrž

Pamatujete si, jak jste si na začátku školního roku oblepili*y skříňku v šatně samolepkami a nevydržely na ní ani do vánočních prázdnin? Mohlo by se zdát, že když tapes fungují jako lepenka, budou se vás držet jako klíště, ale bohužel se mohou odloupnout. Stahovák sice nelepí, ale dokud ho nesundáte nebo nerozřežete, budete ho mít stále na sobě.

Výsledek: 1 bod pro bindery.

5. Vzhled

Tapes jsou nenápadné, což může být výhoda, ale… Proč si na sebe nevzít slušivý stahovák v černé barvě? Nebo je libo béžový? Nebo se vám naopak další vrstva oděvů nehodí? Tady neexistuje jednoznačná odpověď – vyberte si, co se líbí vám! Líbí se vám výrazné tape? Máme i fialovou a černou!

Výsledek: 1 bod pro tapes, 1 bod pro bindery.

6. Alergie

Při výběru pomůcek musíme myslet na vlastní zdraví a bezpečnost. Bohužel není ani jedna z nich vhodná pro každého*ou, neboť při používání tapes (konkrétně takzvané adhezivní, tedy lepivé, materiály) můžete dostat alergickou reakci, nicméně ani bindery nejsou bez rizika.

Výsledek: 1 bod pro tapes, 1 bod pro bindery.

7. Nasazování

Každé*mu vyhovuje něco jiného: nasoukat se napoprvé do binderu je poněkud záhul, na druhou stranu, tapes vyžadují více času a jistou zručnost, a to včetně práce s nůžkami.

Výsledek: 1 bod pro tapes, 1 bod pro bindery.

A jak celé klání dopadlo? Jak tapes, tak bindery získaly shodně 6 bodů ze sedmi, což je jasná remíza. Jak jsme si ale ukázali*y, obě pomůcky se dost liší a záleží především na vás a vašem těle, co vám bude vyhovovat víc. Není vůbec na škodu si vyzkoušet jak pásky, tak stahovák a následně se finálně rozhodnout. A nebo je střídat! Přecejenom v parném létě je osvobuzující vyběhnout nalehko jen s tape.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz