Odkud se vzalo slovo gay?

Gay (čteme: gej), to je slovo, které sice v češtině běžně užíváme, ale rozhodně z ní nepochází. Kde se tedy vzalo? Odkud-se-vzalo-slovo-gay

Možná vás napadne, že slovo gay pochází z angličtiny, a nebudete se mýlit. V tomto jazyce ale neoznačuje jen maskulinní osoby sexuálně orientované na jiné maskulinní osoby. Výraz gay se dá taky přeložit jako „veselý“ nebo „radostný“, jak se můžeme dočíst v řadě slovníků. 

Jak se však vzalo toto slovo v angličtině?

Podle webu Gayly.com k ní přišlo ve dvanáctém století ze starofrancouzského gai, které také označovalo něco veselého nebo bezstarostného. Spojitost se sexem a sexuální orientací se však v angličtině objevila až v sedmnáctém století, nejspíš proto, že se takto označovali lidé „lehkých mravů“. V Oxfordském slovníku anglického jazyka se sexuálním významem vyskytuje slovo gay poprvé v roce 1951.

A kdy se slovo gay objevilo poprvé v češtině?

To s jistotou říct nemůžeme, nicméně první výskyt slova gay v databázi Českého jazykového korpusu najdeme v Lidových novinách z roku 1992. V čísle 153 se objevuje zpráva, že k šíření viru HIV dochází v gay klubech, zároveň však slovní spojení gay-related immune deficiency syndrome noviny překládají jako syndrom nedostatku odolnosti homosexuálů, nikoliv gayů. V jiném vydání téhož roku už ale slovo gay používá deník jako podstatné jméno, a to když podává zprávu o návštěvě německého režiséra Rosy von Prauheima v tehdejším Československu.

Zatím to nevypadá, že by mělo v češtině slovo gay hanlivý podtext, stejně tak proti němu viditelně nevystoupila žádná maskulinní osoba sexuálně orientovaná na jiné maskulinní osoby. Na druhou stranu, jazyky se mění a je možné, že za pár staletí budeme třeba používat jiný termín k popisu gayů.

Btw. Víte, kde se vzalo slovo lesba

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz