LGBTQ+ práva na Islandu

Island je ostrovní země na severu Evropy. Je proslulá svými sopkami, tradiční vírou ve skřítky a více než tisíc let starým parlamentem. A jak se tu daří LGBT+ lidem?

 Iceland

Island si zapsal v roce 2009 jedno světové prvenství: Na premiérský post usedl první vyoutovaný LGBT+ člověk, a to Jóhanna Sigurðardóttir. O rok později, když země uzákonila manželství pro všechny, se manželkou Jóhanny stala Jónína Leósdóttir, s kterou do té doby žila v registrovaném partnerství.

A jak se vlastně na Islandu manželství pro všechny podařilo prosadit? Už v roce 1996 začalo v zemi fungovat registrované partnerství a postupem času začala registrovanému partnerstvu narůstat práva. K revolučnímu kroku došlo ale až v nultých letech, když zdejší parlament schválil manželství pro všechny: pro bylo totiž 49 přítomných, proti ani jeden.

Podobně dopadl i zákon o změně úředního pohlaví na základě sebeurčení, tedy bez nutnosti podstoupit kastraci, hormonální léčbu nebo soudní řízení. Pro hlasovalo 45 přítomných a nikdo opět nebyl proti. 

Důležité také je, že Island uznává nejen mužské a ženské, ale také neutrální úřední pohlaví. Na druhou stranu, intersex děti stále nejsou chráněny před kosmetickými zákroky na pohlavních orgánech. Změní se to někdy? To nejspíš netuší ani tamější skřítci…

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz